Baanonderhoud op Golf De Gulbergen blijft uitdagend


Golf De Gulbergen in Mierlo, even ten oosten van Eindhoven, is een bijzondere vereniging. De 27 holes liggen op en rond een voormalige afvalberg, die het hoogste punt van Noord- Brabant vormt. Met een klein team houdt hoofdgreenkeeper Wiljan Verschuijten de baan in conditie. De lemige grond vraagt relatief weinig bemesting, maar is ’s winters behoorlijk nat.

Met 1.100 leden is Golf De Gulbergen een van de grootste verenigingen in de regio Eindhoven. De baan ligt in een 300 ha groot recreatiegebied, met de Gulberg als moeilijk te missen middelpunt. De vereniging werd 25 jaar geleden opgericht en telde aanvankelijk negen holes. Naast deze ‘Old Course’ werd later nog een 18 holes baan aangelegd. Twintig jaar geleden verruilde Wiljan Verschuijtenzijn baan als greenkeeper bij Golfclub Eindhoven voor een leidinggevende positie in Mierlo. In die periode verschoof het accent in het onderhoud naar duurzaam bemesten en het bevorderen van een weerbare grasmat. Aan Vitagro’s Bas van Dijk heeft hij in dat verband een ervaren gesprekspartner. “Vitagro ken ik al vanuit de Eindhovense tijd, al heette het bedrijf toen nog Heigo”, zegt de hoofdgreenkeeper. “Het is een prettig bedrijf om mee samen te werken. Bas is ons vaste aanspreekpunt. Hij kent de baan goed en geeft waardevolle adviezen. We zien elkaar een paar keer per jaar en dat is voldoende. Als ik vragen heb, kan ik hem altijd bellen.”

Verschuijten werkt graag met Granucote meststoffen en stuurt bij met Granusol vloeibaar.

Granucote

Verschuijten heeft een uitgesproken voorkeur voor Granucote meststoffen, omdat die geleidelijk vrijkomen en het gras heel lang vitaal en op kleur houden. “De greens zijn opgebouwd uit wit zand, dat weinig voedingsstoffen kan vasthouden. Daar bemesten we normaliter vier keer per jaar, de tees krijgen twee tot drie keer per jaar voeding en de fairways meestal maar één keer per jaar”, licht hij toe. “In het late voorjaar en de zomerperiode geven we de tees, greens en foregreens een paar keer een lage dosering Granusol vloeibaar. Dat is pure bladbemesting en vooral bedoeld om het gras nog wat langer op kleur te houden voordat we weer Granucote strooien. Het is een mooi product om mee bij te sturen.”

Natte voeten

Met zijn lemige toplaag heeft het glooiende terrein soms moeite om alle winterse neerslag goed te verwerken. Het water stroomt vlot af naar de lagere delen, waar het behoorlijk drassig kan zijn. En ook daar liggen holes. “Daar had de architect misschien wat meer rekening mee moeten houden, want bepaalde delen zijn soms wekenlang niet bespeelbaar”, vertelt de hoofdgreenkeeper. “Dat is men in deze regio, waar overwegend zandgronden liggen, beslist niet gewend.” Het moet gezegd dat het terrein naast de lager gelegen paden knap zompig is. Wie zonder op te letten het centimeters hoge gras van de roughs betreedt, kan gemakkelijk natte voeten krijgen. “Eigenlijk is het al vanaf december een hele uitdaging om de baan goed in conditie te houden”, aldus Verschuijten. “Het gras is voortdurend aan de groei gebleven, maar tot nu toe hebben we niet kunnen maaien. In februari moesten we zelfs een paar weken dicht, wat voor de leden natuurlijk een teleurstelling was. Nu is het al een paar dagen zonnig weer, dus ik denk dat we over een dag of drie met de maaier de baan op kunnen. Dan zien we vast een hoop blije gezichten.”

Green Deal

Het onderhoudsteam van De Gulbergen telt drie vaste medewerkers. In de zomer, wanneer de fairways en roughs regelmatig gemaaid moeten worden, huurt Verschuijten tijdelijk extra mankracht in. Het beheer staat al enkele jaren in het teken van verduurzaming, want zoals vele golfbanen heeft ook De Gulbergen zich gecommitteerd aan de Green Deal transitie. “Wij zetten in op weerbaarheid en emissiebeperking. Daar sturen we op met biologische middelen en preparaten en met duurzame meststoffen”, licht de hoofdgreenkeeper toe. “Wat helpt – en dat is dan weer een voordeel van een vochtig terrein – is dat we hier weinig last hebben van engerlingen.”

“Over een dag of drie kunnen we weer met de maaier de baan op”, schat Wiljan Verschuijten in. “Dan zien we vast een hoop blije gezichten.”

Comments are closed.