Bemesten en verschralen gaan hand in hand bij Goese Golf


Dit voorjaar gaf Ronald van Dijke van Goese GVitagroolf groen licht voor een bemestingsproef op de 9-holes par 3 course. Het organische bemestingschema voor greens maakte plaats voor een schema met anorganische slow release korrels. De greenkeeper is opgetogen over de oplosbaarheid en duurwerking van de meststoffen. “De wortelgroei lijkt zelfs iets beter te zijn dan we gewend waren.” 

Goese Golf is een landschappelijke parel van 76 ha, gelegen tussen de Oosterschelde, het Goese Meer, Goes en diverse landbouwpercelen. Markante waterpartijen van in totaal zes ha geven de typische polderbaan een eigen, uniek karakter. Bij de aanleg 19 jaar geleden zijn verschillende kreken en plassen gerealiseerd met zout, brak en zoet water.“Echt Zeeuws”, vat greenkeeper Ronald van Dijke samen. “Dat geldt ook voor de ondergrond van zware en lichte klei. De roughs liggen daar rechtstreeks op. We moeten ze structureel verschralen om dichtgroeien te voorkomen.”

Bemestingstrategiemivena_logo

Dat verschralen gebeurt door de roughs twee keer per jaar te maaien en het maaisel af te voeren. Bemesten gebeurt uitsluitend op de zuivere spelonderdelen van de golfbaan, die een 18-holes wedstrijdbaan, een 9-holes par 3 baan, een driving range en putting en chipping greens omvat. Deze liggen op een aangebrachte toplaag van 80% zand en 20% compost, die bij de greens logischerwijze het dikste is.
“We beluchten frequent om de afbraak van de organische stof te bevorderen en een diepere doorworteling te realiseren. Dat lukt de laatste jaren steeds beter, omdat er inmiddels ook genoeg bodemleven is”, legt de greenkeeper uit. Hij vervolgt: “Alleen de greens worden regelmatig bemest en mondjesmaat beregend”, vervolgt de greenkeeper. “Buiten de greens bemesten we sporadisch. Het maaisel blijft liggen en dat voorziet in een deel van de behoefte aan nutriënten.”

Greens

Na een anorganische startgift in het vroege voorjaar om de groei te stimuleren, krijgen de greens alleen organische meststoffen. Deze hebben een lange werkingsduur en spoelen minder uit dan gewone anorganische korrels. De extra organische stof die daarmee wordt opgebracht, neemt Van Dijke voor lief.
Na enkele gesprekken met Vitagro’s Joffrey van Rossum besloot de ervaren greenkeeper om dit seizoen de anorganische slow release meststoffen van Mivena te beproeven.
“Daarmee zouden we minder organische stof op de greens brengen en iets voordeliger uit zijn”, licht de Zeeuw toe. “De kwaliteit van de mat is echter altijd leidend.”

Vitagro_bemesting

Bemestingsproef

Op de wedstrijdbaan bleef alles bij het oude. Voor de 9-holes par 3 course stelde Van Rossum na bodemanalyse een bemestingschema op. Het streven was om de wortels direct extra te stimuleren, zodat het gras nog iets sneller uit de startblokken kwam.
De eerste gift met GranuForm liet een goede indruk achter. “Het gaf een mooi strooibeeld en van de korrels zag je na twee, drie dagen weinig meer terug. Door die goede oplosbaarheid verwachtte ik dat de duurwerking tegen zou vallen, maar dat was niet het geval. We zagen een mooi, egaal groeibeeld zonder pieken, dat drie tot vier weken aanhield. Dat beeld is tot nu toe niet gewijzigd.”
Van Dijke strooit afwisselend GranuForm (15-0-22) en GranuSport (8-5-10). Tussendoor is ook een keer GranuSport Traces ingezet om wat extra sporenelementen te geven en de in water oplosbare GranuSol voor een bladbemesting met instant effect.

Positieve indruk

“Het schema doet zeker niet onder voor het organische schema”, stelt de greenkeper eind augustus vast. “Ik heb de indruk dat de wortelgroei zelfs iets beter is. We moeten wel wat frequenter bemesten, maar dat kunnen we met de vaste bezetting goed aan.”Plannen voor volgend jaar heeft Van Dijke nog niet gemaakt. “Ik heb een goed gevoel over deze proef, maar definitieve conclusies trek ik pas aan het einde van het seizoen.”

Comments are closed.