Engels raaigras bepalend voor kwaliteit sportmengsels


Engels raaigras is belangrijkste grassoort voor sportvelden. Het staat aan de basis van elk  sportgrasmengsel en is zeer bepalend voor de bespeelbaarheid van de velden. In de Grasgids 2015 is Eurodiamond koploper in deze categorie en daar zal dit jaar geen verandering in komen. Dat een ras van DSV zaden de ranglijst voor Engels raaigras aanvoert is zeker geen toevalstreffer. In maar  liefst 5 van de afgelopen 8 jaar was dat namelijk ook het geval. Daar kan geen ander bedrijf aan tippen!

In de Grasgids worden alle rassen Engels raaigras ieder jaar opnieuw met elkaar vergeleken. Belangrijke beoordelingscriteria zijn onder andere het herstellingsvermogen, de standvastigheid en de betredingstolerantie. De laatste jaren is DSV zaden met haar merknaam Euro Grass altijd boven in de ranglijst te vinden.

Meer speeluren
Grasmengels voor sportvelden bestaan voor een belangrijk deel uit Engels raaigras. In DSV’s SV7 bedraagt dat aandeel 75%. De kwaliteit van de in die mengsels aanwezige rassen Engels raaigras heeft dan ook grote invloed op de kwaliteit van het hele mengsel. Door gebruik te maken van toprassen uit de Grasgids kunnen wel 100 meer speeluren per veld behaald worden. Bij een gemiddeld aantal speeluren van 300 – 350 per veld bieden betere rassen dus tot ruim 30% meer.

Minder onderhoud
Uit onderzoek en praktijk blijkt bovendien dat toprassen minder onderhoud vergen. Zo houdt Eurodiamond, met de hoogste scores voor zowel standvastigheid als bespelingstolerantie, velden langer gesloten. Op gesloten velden zonder open plekken krijgen onkruiden minder kans en is doorzaaien tijdens het speelseizoen overbodig. Dat levert concrete besparingen op.

Hoogwaardige genetica
De conclusie is duidelijk: een kwaliteitsras zoals Eurodiamond biedt meer speeluren en levert aantrekkelijke besparingen op in het onderhoud van sportvelden, of ze nu intensief of minder vaak worden bespeeld. Hoogwaardige genetica werpt daarmee duidelijk vruchten af. Het is dan ook geen verrassing dat DSV zaden daarin consequent investeert. Dat het daarin succesvol is, bewijst het groeiende aantal DSV rassen met hoge posities in de Grasgids.

Engelse raaigras Vitagro

Comments are closed.