Trianum-P van Koppert bewezen effectief tegen dollarspot


Trianum-P is een compleet product voor een gezonde golfbaan. Dit door het Ctgb officieel toegelaten middel bevat de actieve schimmel Trichoderma harzianum T-22, dat een bewezen werking heeft tegen onder andere Sclerotinia homeocarpa, Rhizoctonia en Pythium. Trianum-P concurreert actief met deze ziekteverwekkers, waardoor deze minder kans krijgen zich te ontwikkelen.

Drievoudige werking
De concurrerende werking van Trichoderma harzianum T-22 tegen ziekteverwekkende schimmels manifesteert zich op drie verschillende manieren:

  • Het groeit op de wortels, zodat schadelijke bodemschimmels zich daar minder gemakkelijk op kunnen vestigen
  • Het gebruikt dezelfde voedingsstoffen als pathogene schimmels, waardoor deze zich minder goed ontwikkelen
  • Het scheidt enzymen af die pathogene schimmels doden

Plantversterkende werking
Trianum-P heeft bovendien een plantversterkend effect. Het stimuleert de vorming van wortelharen, waardoor het wortelstelsel krachtiger en omvangrijker wordt. Hierdoor neemt de plant effectiever water en voedingsstoffen op, is deze beter bestand tegen stress en weerbaarder tegen ziekten zoals dollarspot. fungiciden te beperken. In een proef in Frankrijk, uitgevoerd door het proefstation CTEV Haute-Garonne, liet de combinatie van vijf toepassingen Trianum met één toepassing iprodion de beste resultaten zien (zie grafiek).

Toepassing en dosering
Trianum-P is een preventief product, dat tijd nodig heeft om zijn werking te doen. Meerjarige toepassing zal de ziektedruk verder verlagen. Vanaf een bodemtemperatuur van 10 °C is het middel actief. Start de behandeling daarom bij voorkeur eind maart en pas tot eind september maandelijks 1,5 kg/ha toe.

Trianum-P van Koppert  bewezen effectief tegen dollarspot

Comments are closed.