Werking Gramisec

Een engerling wordt aangetrokken door geuren die worden afgegeven door de wortels van planten. Dat is de manier hoe hij zijn weg vindt in de donkere wortelomgeving. Wat Gramisec doet is de geur van de wortel maskeren waardoor de larve zijn weg niet vindt en dus niet (of minder) van de wortel vreet. Doden doet het middel dus niet anders zou het een bestrijdingsmiddel zijn en dat is het niet. Daarnaast zitten er in Gramisec wortel bevorderende stoffen die de plant aanzetten tot het maken van meer fijne wortels.
Kevers die engerlingen geven en aan de wortels vreten zijn er genoeg. Rozenkever, meikever, junikever, julikever, sallandkever, ze geven allemaal engerlingen die vreten aan de wortels. Het enige verschil is de levenswijze.
Een rozenkeverlarve zit maar 1 jaar in de grond, een sallandkever 2 jaar en een meikever wel 3 jaar waarbij de larve elk jaar groter wordt. Op grasvelden is de rozenkever het grootste probleem, dat betekent niet dat de andere kevers er niet zijn.

Tip: Ons advies is in mei spuiten en 6 weken later herhalen. De nadruk ligt daarbij op de (na)zomer als de engerlingen net uit het ei zijn. In het voorjaar ga je dan verder met behandelen. Let wel dit zijn handleidingen, de situatie op een gegeven perceel kan verschillen en is afhankelijk van het soort engerling waar je mee te maken hebt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor wat betreft de emelt is de situatie van toepassingstijdstip bijna gelijk. De mug waar we het meest mee te maken hebben (er zijn meerdere soorten) legt zijn eieren in augustus. Binnen 10 dagen zijn de jonge emelten daar en beginnen ze te groeien. Ook daar ligt de nadruk van de toepassing als de emelt net uit het ei komt, dus september/oktober (in het voorjaar ga je dan weer verder met behandelen). Ook dit is weer afhankelijk van de weersomstandigheden waardoor je ook later in het jaar nog kunt toepassen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft u of krijgt u problemen met Engerlingen / Emelten

We hebben een drietal mogelijkheden:

  • Nematoden (aaltjes)
  • Perlika kalk stikstof
  • Gramisec een organisch middel op basis van kruiden en knoflook.

De behandeling met Gramisec en Perlika is stukken goedkoper dan de aaltjes methode. Gramisec moet gespoten worden en Perlika kan gestrooid worden. Beiden wel inregenen. Mocht het probleem zich voordoen neem dan contact op voor nader advies.

Tako van den Hul regio Noord-Oost. 06 21 54 81 36
Ben Loman regio Zuid-West. 06 41 66 78 15